Studiefinanciering en BKR registraties
Ontvangt of ontving u in de afgelopen jaren studiefinanciering en vraagt u zich af of u hierdoor ook een BKR registratie heeft opgelopen? Dit is een logische vraag, in deze blog leggen wij aan u uit wat het verband is tussen uw studiefinanciering en een BKR registratie. We brengen bijvoorbeeld verduidelijking in het verschil in de leenstelsels voor en na 2015.
Krijg ik een BKR registratie van mijn studiefinanciering?
Als u studiefinanciering ontvangt van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) heeft u hierdoor geen BKR registratie opgelopen, hiervoor maakt het niet uit of u bijleent of een aanvullende beurs ontvangt. U krijgt van uw studiefinanciering geen BKR registratie omdat dit geen persoonlijke lening is. Wel moet u uw lening bij DUO terugbetalen, u betaald hier ook rente over. Het BKR pleit er wel voor om studieschulden te gaan registreren, maar hier is door de overheid tot op heden nog geen beslissing over gemaakt.
Krijg ik een BKR registratie van mijn studieschuld?
Van uw studieschuld bij DUO loopt u ook (nog) geen BKR registratie op. Een studieschuld zal u dus niet belemmeren in het aanvragen van een krediet, maar kan wel van invloed zijn op de hoogte van uw hypotheek. Indien een kredietverstrekker wel graag extra inzicht wil in uw financiële situatie met betrekking tot uw studieschuld zijn deze gegevens dus niet in te zien bij stichting BKR. U bent in dit geval zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de gegevens met betrekking tot uw studieschuld bij DUO, bijvoorbeeld met het aanvragen van een nieuwe hypotheek.
Krijg ik een BKR registratie van mijn studiefinanciering- of schuld die ik kreeg voor 2015?
Indien u voor 2015 studiefinanciering heeft ontvangen valt u nog onder het het oude stelsel van DUO. Hierdoor heeft u hoogstwaarschijnlijk meer moeten lenen om uw opleiding te kunnen voldoen. Echter viel een studielening toen niet onder een consumptief krediet (dit is nog steeds het geval) omdat het wordt gezien als iets noodzakelijks om een studie af te ronden.
Kan ik een hypotheekaanvraag doen met een studieschuld?
Als u een studieschuld heeft kunt u gewoon een hypotheekaanvraag doen. De kredietverstrekker kan uw studieschuld niet inzien bij stichting BKR. Wel heeft uw studieschuld invloed op de hoogte van uw hypotheek, maar u heeft zelf de verantwoordelijk om de kredietverstrekker op de hoogte te stellen van uw studieschuld. U kunt deze gegevens zelf opvragen bij DUO, dit is wettelijk verplicht bij het aanvragen bij een hypotheek. Via de website van Vereniging Eigen Huis kunt u uitrekenen hoe zwaar de invloed van uw studieschuld is op uw hypotheek. Wilt u graag meer informatie over het aanvragen van een hypotheek met een BKR registratie, leest u dan onze blog Hypotheek & BKR registratie.
Wat als ik mijn studieschuld verzwijg bij het aanvragen van een hypotheek?
Wanneer u een hypotheekaanvraag doet bent u bij de wet verplicht om uw studieschuld te melden bij de kredietverstrekker. U levert dan de gegevens van uw studieschuld bij DUO aan. U bent hiertoe verplicht zodat u geen hogere hypotheek krijgt dan dat u kunt betalen. Veel mensen raken in de financiële problemen wanneer ze een hypotheek niet meer kunnen voldoen door de maandelijkse aflossing van een studieschuld, het verzwijgen van uw studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek is hierbij ook strafbaar. Omdat het toch vaak gebeurd dat men een studieschuld verzwijgt en de gevolgen niet kan overzien pleit de organisatie AFM (Autoriteit Financiële Markten) en stichting BKR pleiten er echter wel voor om een BKR registratie in te voeren voor studieschulden. Dit is gewenst omdat de kredietverstrekker uw gegevens bij stichting BKR toch al bekijkt, en een studieschuld toch gemeld moet worden bij de hypotheekverstrekker.
Wat is het toekomstbeeld wat betreft studiefinanciering en BKR registraties?
In 2020 heeft de organisatie AFM een voorstel gedaan om BKR registraties van studieschulden in te voeren. Het BKR pleit hier ook voor, maar deze beslissing is aan de overheid om te maken. Het AFM en BKR willen graag dat studieschulden worden geregistreerd omdat veel mensen een hypotheek krijgen die te hoog is door het verzwijgen van een studieschuld, uit onderzoek is gebleken dat wel 15% van de starters het hebben van een studieschuld verzwijgen voor de kredietverstrekker. Bij een ander onderzoek van het BKR is te zien dat betalingsproblemen voornamelijk toenemen bij jongeren onder de 25 jaar. Om deze groep te beschermen en te zorgen voor een financieel gezonde toekomst zou het zomaar kunnen dat de overheid wel de beslissing gaat maken om een BKR registratie in te voeren voor studieschulden.
Ik heb wel een BKR registratie, waar komt deze dan vandaan?
Indien u in uw kredietaanvraag wel wordt verhinderd door uw (negatieve) BKR registratie, zoals bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek komt dit dus niet door uw studieschuld omdat u hier geen BKR registratie van krijgt. Wilt u graag weten waar uw (negatieve) BKR registratie dan wel vandaan komt? Wij hebben voor u op een rijtje gezet waar u wel en niet een BKR registratie van krijgt. Stichting BKR registreert bepaalde kredieten die u afsluit om uzelf te beschermen tegen overkrediteren, en om kredietverstrekkers te waarschuwen tegen over crediteus. Zo kunnen kredietverstrekkers voordat ze een krediet met u afsluiten controleren hoe uw betalingsgedrag is. Van de volgende kredieten krijgt u een BKR registratie:
- Kredieten vanaf € 250,- die langer duren dan 1 maand
- Persoonlijke leningen
- Betalingsachterstanden vanaf 3 maanden op uw hypotheek
- Een lease auto
- Mobiele abonnementen, enkel inclusief toestel
- Creditcard
Van de volgende kredieten krijgt u (in de meeste gevallen) geen BKR registratie:
- Uw hypotheek
- Een studieschuld bij DUO
- Een lening bij vrienden of familie
- Betalingsachterstanden bij bijvoorbeeld uw zorgverzekeraar, de belastingdienst, uw energieleverancier of uw woningcorporatie
Indien u graag meer informatie wilt over het ontstaan van uw BKR registratie, leest u dan onze blog Wanneer word je geregistreerd bij het BKR.
Over BKRregistratieverwijderen.nl
BKRregistratieverwijderen.nl is een bedrijf dat zich specialiseert in het verwijderen van BKR registraties. Zo kunnen wij u bijstaan met het verwijderen of aanpassen van een terechte of onterechte BKR registratie. Uw BKR registratie kan een grote hindernis zijn voor het aanvragen van een nieuw krediet zoals een hypotheek of lease auto. Onze juristen en advocaat brengen uw situatie graag in kaart in een verzoekschrift, zodat de kredietverstrekker de belangen van verwijdering of aanpassing begrijpt. Neem vandaag nog contact met ons op via ons online advies formulier of bel ons via 058 2011 963 en kijk wat de mogelijkheden zijn.